Памет: Преди 103 години завършва Първата световна война

0
.100 години от края на Първата световна война

На днешния ден се навършват 103 години от края на Първата световна война. На 11 ноември 1918 г. Германия подписва примирие със страните от Съглашението, което слага край на световната касапница.

Първата световна война е един от най-сериозните военни конфликти в световната история. В него се включват почти всички Велики сили, обединени в две противостоящи коалиции.

От една страна е Антантата (Съглашението), в състава на която са Великобритания, Франция, Русия, Италия, Сърбия и много други държави. В Централните сили (Тройния съюз) влизат Германия, Австро-Унгария, Османската империя и България. Войната продължава от 1 август 1914 до 11 ноември 1918.

За участие в нея са мобилизирани над 70 милиона войници, от които 60 милиона европейци. Повече от 15 милиона от тях намират смъртта си на бойното поле, което я прави една от най-унищожителните в историята на човечеството.

Непосредствен повод за започването на войната е атентатът в Сараево месец по-рано, при който босненският сърбин Гаврило Принцип убива австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд. От едната страна на фронтовата линия е Антантата, включваща Франция, Руската империя, Великобритания, Сърбия и много други държави, от другата – Централните сили, съставени от Германия, Австро-Унгария, Османска империя и България.

Участието на България в Първата световна война включва бойните действия на Царство България в Първата световна война. То обхваща периода от 14 октомври 1915 година, когато Царство България обявява война на Кралство Сърбия, до 29 септември 1918 година, когато със Солунското примирие страната капитулира.

Във военните действия загиват над 100 000 български войници и офицери, десетки хиляди са ранени и пленени. Страната е напълно разрушена стопански. България преживява втора национална катастрофа, която слага и трагичен край на националния идеал.

Краят на Първата световна война е краят на големите империи в Европа – от картата изчезват Германският Райх, Австро-Унгария, Руската и Османската империи. На тяхното място се появяват редица нови държави, като Югославия, Чехословакия, Полша и др. Тежките договори, продиктувани от Съглашението и преди всичко Франция на Германия, Унгария и България залагат основите на бъдещ военен конфликт, който ще бъде още по-жесток от Първата световна война.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук