Памет: Преди 63 г. в космоса излитат предшествениците на Гагарин

0

На днешния ден се навършват 63 години от първия полет на космически апарат с живи същества на борда, които успешно се завръщат на Земята.

На 19 август 1960 г. в 11:44 часа по московско време съветските кучета космонавти Белка и Стрелка са изстреляни в земната орбита с космическия кораб „Спутник-5“. На 20 август след 17 обиколки на земното кълбо, те кацнаха успешно на 10 км от изчислената точка и станаха първите животни, които се върнаха живи след космическия полет.

Целта на експеримента е да се провери ефективността на системата на животоосигуряване в космоса и изследване влиянието на космическото лъчение върху живите организми. Белка и Стрелка са първите живи същества, които благополучно се връщат на Земята след орбитален полет (преди това на 28 май 1959 г. кратковременен суборбитален космически полет извършват шимпанзетата Ейбъл и Бейкър).

След няколко месеца Стрелка ражда 6 здрави кученца. Едното от тях е взето лично от Никита Хрушчов и е изпратено като подарък на Каролин – дъщерята на американския президент Джон Кенеди.

В днешно време препарираните животни са изложени в московския Мемориален музей на космонавтиката.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук