Панаир на музейните изложби в Русе

0
203
Панаир на музейните изложби

Панаир на музейните изложби ще се проведе от 24 до 26 октомври в Русе, съобщиха от Регионалния исторически музей в града.

Събитието, което се осъществява в партньорство с Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО – София, Асоциация на Клубовете Приятели на музея, с подкрепата на Сдружение Български музеи и на Сдружение „Толкова близо, толкова далече“, ще бъде в зала „Европа“ на Доходното здание.

Участие в тазгодишното издание на панаира са заявили повече от 100 гости. Сред лекторите са музейни специалисти от България, Великобритания, Хърватска, Македония, Сърбия. Работните панели се фокусират върху интерпретацията на наследството, мобилността на музейните колекции, брандирането на културните продукти, публичните комуникации на културните събития.

В третия ден от Панаир на музейните изложби – 26 октомври, от 15.30 ч. ще бъде представена книгата на Евгения Атанасова „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове“, след което ще бъде прожектиран и документалният филм „Мост към Кристо“.

Панаирът има за цел споделяне на добри музейни практики в експозиционната дейност и представяне на готов продукт – временни експозиции, както и към поддържане на устойчив интерес към мобилността на колекциите като инструмент за обмен на идеи, знания, опит, спомага за подобряване на процесите по съхраняване и споделяне на наследството.