Русенец ще плува 9 км. по Дунав за 90-ия си рожден ден

0

В чест на своя 90-годишен юбилей най-възрастният русенски плувец ветеран Тодор Керчев-Паная ще преплува 9 километра по река Дунав. Събитието е на 31 юли 2022 г., неделя. Паная ще стартира в 11.00 часа от хижа „Приста“ и ще финишира след около един час пред хотел „Рига“ в Русе.

Тодор Керчев-Паная е роден на 25 юли 1932 г. в Русе. Той е един от най-дългогодишните работници в бившия корабостроителен завод в Русе, където се пенсионира през 1992 г.

Паная е сред възродителите на плувния спорт в крайдунавския град след Втората световна война. „Първото градско първенство на Русе по плуване се проведе през 1950 г. и още на това първо за мене състезание спечелих и първата си победа на 100 м свободен стил“, си спомня ветеранът. През 1951 г. Паная става първи на 1500 м на първенството на ЦС на профсъюзите в София. Оттогава му остава прозвището Панай – дават му го столичани, заради особения, не толкова добър стил на плуване, с който обаче той ги побеждава. През 1954 г. е трети на републиканското първенство на 1500 м.

Силата на Паная е в дългите дистанции – 800 м и 1500 м, и в маратона, където се изявява от 1960 г. Звездният му миг е участието в Световното първенство по плувен маратон на Охридското езеро през 1966 г., където се класира трети и е награден от шейха на Кувейт с мемориален часовник ROLEX, който все още работи. Рекордьор е на Полша на 1500 м св.стил за над 80-годишни плувци.

И до днес Паная е редовен участник в национални и международни състезания по плуване за ветерани, където няма конкуренция в своята възрастова група. За последните 30 години има спечелени 223 златни медала в стиловете свободен, делфин и гръб. Първенец и носител на златни отличия е в много международни турнири по плуване за ветерани – Флоренция /Италия/, Търговище /Румъния/, Гливице /Полша/, Одрин /Турция/, Кавала /Гръция/ и др.

Много русенци помнят, че Тодор Керчев-Паная отбеляза 80-годишнината си също с продължително плуване – тогава той измина за около три часа 21 километра по река Дунав от местността Стълпище до конския плаж под хотел „Рига“ в Русе.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук