панихида и почетен караул

Панихида и почетен караул за 140-годишнината от битката при Тръстеник

Автор:
11 ное. , 2017  

С панихида и почетен караул пред „Големият паметник” в местността Стълпище утре, 12 ноември, ще бъде отбелязана 140-годишнината от битката при с. Тръстеник. Началото ще бъде в 11,30 часа.

Тя е едната от двете големи и кръвопролитни битки по укрепената линия  Тръстеник-Мечка, през Руско-турската освободителна война. Битката се е състояла на 14 Ноември 1877 г. и в нея са участвали 47-ми украински пехотен полк, 48-ми Одески пехотен полк и 129-ти бесарабски пехотен полк. Срещу тях са били армиите на Сюлейман паша, срещу когото са се сражавали и опълченците на Шипка. След много динамика и обрати, след като даже се е наложило руснаците да стрелят с турски патрони, защото са били обградени от врага, солдатите  обръщат боя на щик и извоюват славна победа. Там близо до мястото на битката се издига и „Големият паметник” който всъщност е братска могила и там са погребани 79  войника и офицера от загиналите през този ден.

По инициатива на НД „Традиция”-Русе и Войнски съюз „Васил Левски” счупеният преди години кръст на паметника е възстановен.

Панихидата ще отслужат свещениците отец Георги и отец Емилиян, членове на „Традиция“ с почетен залп ще почетат паметта на загиналите. По време на тържеството ще бъде представена и изложба от униформи и въоръжение от Руско-турската война.

Местният пенсионерски клуб пък ще посрещне гостите на мероприятието с питка и варено жито за „Бог да прости” загиналите за свободата на родният край.


Изпращайте снимки и информация ТУК или на вайбър, тел. 0885009402 по всяко време на денонощието!


Comments are closed.