Панихида за 60 години от кончината на бележития русенски кмет Кирил Старцев 

0

С панихида и кръгла маса за живота и дейността му в понеделник, 12 декември, Община Русе ще отбележи 60-годишнината от кончината на инж. Кирил Старцев. Той е кмет на града в периода 1934–1944 г. Запомнен е като един от най-видните общественици в новата история на Русе след Освобождението, допринесъл изключително много за развитието и просперитета на града. 

Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум ще отслужи от 10 ч. панихида на гроба на Кирил Старцев в Общинския гробищен парк „Чародейка“. 

В 11 ч. в зала „Княз Александър І“ на Регионалния исторически музей ще започне кръгла маса, посветена на живота и приноса на русенския кмет. В нея ще се включат експерти от РИМ – Русе, Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ и Държавен архив – Русе. 

Кирил Старцев е роден на 2 януари 1895 г. в Белоградчик, но израства, учи и работи в Русе. Той утвърждава конкурсното начало при назначаването на ръководители на отдели и служби в Общината, а по-късно и на чиновници. Допринася много за развитието на инфраструктурата, а само за няколко години от управлението му центърът е преобразен – построена е Съдебната палата и е благоустроен районът около нея, изградени са Халите, а облагороденият район около тях става втори център на града.  

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук