Папа Франциск с историческа визита

0
приветствие към българския народ

Първият глава на римокатолическата църква папа Франциск направи историческа визита, с която се надява да допринесе за мира между религиите чрез диалог, съобщава BBC. Светият отец се отзова на поканата на коронования принц на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахиан да участва в междурелигиозна конференция.

Той стъпи на полуострова, където е роден ислямът и влезе в джамията Шейх Зайед в Абу Даби. Посещението на Франциск в арабската държава ще бъде следено отблизо заради военния конфликт в Йемен.

По време на срещата му с шейх Ахмед ал-Тайеб, най-висшият сунитски мюсюлмански духовник, папата призова за „пълно признаване на другия и неговата или нейната свобода“. А в понеделник отхвърли „омразата и насилието“ в името на Бог.

Папата пристигна и на стадиона в Абу Даби, за да изнесе публична меса за близо 170 000 католици. През цялото време тълпата носеше ватикански знамена и плакати, а на мястото на службата имаше поставен олтар и голям кръст.

Папа Франциск нееднократно е осъждал кръвопролитната война, в която е замесена и ОАЕ, която е част от водената от Саудитска Арабия коалиция.

Посещението му обаче предизвика серия от положителни коментари, включително и в съседна Саудитска Арабия – държавата, в която църквите са забранени.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили