„Пъпчива кана“, шише за суха лимонада, джобна бутилка с отрова в Къщата на Калиопа

0

„Пъпчивата кана“ от село Семерджиево, която е присъствала на всички сватби в селото, шишенце за суха лимонада, купено от Айфеловата кула в началото на ХХ век, джобна бутилка с отрова от предния век са час от експонатите, които русенци и гостите на града могат да видят в новата експозиция, подредена в Музея на градския бит, по-известен сред русенци като Къщата на Калиопа.

Експозицията дава поглед върху приложенията на стъклото в различни сфери на човешкия живот през Модерността. Представени са темите за стъклените изделия като символ на лукс и престиж след Освобождението, използването на стъклото в науката, в индустрията, както и за домашна употреба във всекидневието. Изложбата разказва за усвояването на европейските културни модели, свързани с храна и хранене, които налагат специфични правила при употребата на стъклените съдове, за  използването на стъклото в декорацията на облеклата и аксесоарите към тях, за модните тенденции през ХХ век при производството и  приложенията му.

Изложбата „Стъклото – истории и колекции” представя ролята на стъклото  в развитието на обществото, същността му на белег за модерността и лукса, както и мястото и значението му в обществените взаимоотношения. Официалното представяне ще бъде тази вечер от 18:00 часа в Къщата на Калиопа

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук