Париж ще дава по 500 евро за покупката на електрически велосипед

0
81
Париж ще дава по 500 евро за покупката на електрически велосипед

Френските транспортни власти се опитват да допринесат за преминаването към въглеродна независимост. От февруари 2020 г. 10 млн. жители на Париж и близките райони ще получат достъп до 500 евро субсидия за закупуването на електрически велосипед, информира Deutsche Welle.

В момента, чрез програмата за изпитания на електрически велосипеди “Veligo” французите дългосрочно наемат такъв за 40 евро/месец, като половината от парите се покрива от работодателя. Това превозно средство развива скорост до 25 км/ч с батерии, покриващи разстояние от 75 км с едно зареждане.

„Излезе предложение да се предостави субсидия за половината от цената на електрически велосипед – до 500 евро, на всички жители на Île-de-France без значение от икономическата им ситуация. Средно един добър електрически велосипед струва до 2000 евро. Искам всички жители да имат същите права за електрическа мобилност и по-чист вид транспорт, особено в малки и със среден размер райони с много възвишения“, каза Валери Пекрес, председател на регионалната транспортна агенция Île-de-France Mobilités.

Предвижда се в района на Париж да бъдат пуснати 10 000 електрически велосипеда, а до 2021 г. броят им да се утрои. Така програмата ще стане най-голямата в света за наемане на електрически велосипеди.

Норвегия, Шотландия и Португалия са сред държавите, които също предоставят заеми и субсидии и инвестират в инфраструктура за електрически велосипеди.