Парламентът одобри закриването на спецсъдилищата

0
Снимка: БГНЕС

На първо четене парламентът одобри закриването на спецсъдилищата и прокуратурата. „За“ гласуваха 134 депутати. Против бяха 73. В защита на специнституциите застанаха само депутатите от ГЕРБ и ДПС. Законопроектът не е приет окончателно.

Закриването е един от приоритетите на управляващата коалиция. Четирите партии твърдят, че специализираното правосъдие се е превърнало в „бухалка“ на ГЕРБ и ДПС. Двете структури бяха създадени при първото правителство на ГЕРБ и заработиха в началото на 2012 г. Първоначално идеята бе да се занимават само с организирана престъпност като се обещаваха бързи съдебни процеси. Постепенно обаче институциите бяха натоварвани с все повече правомощия като в момента там се гледат и делата за корупция. Едновременно с това спецсъдилищата не показаха особено ефективност именно в тази област. Присъди за корупция липсват, а прокуратурата се оправдава, че делата са пратени там само преди четири години и имат нужда от още време.

Против закриването е и главният прокурор Иван Гешев, който бе шеф на спецпрокуратурата. Той твърди, че това най-лошият законопроект, излизал някога от министерството на правосъдието. Според него това ще помогне на организираната престъпност. Главният прокурор твърди още, че при закриване ще потънат делата срещу редица олигарси, макар че намеренията на управляващите са делата да бъдат довършени от същите съдии, които ги гледат в момента.

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили