Парламентът отхвърли пълната мажоритарна система в два тура

0
35
Народните представители

След гласуване и прегласуване, със 121 гласа “против”, един “въздържал се” и 98 “за”, парламентът отхвърли промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ.

С тях се предвиждаше въвеждане на пълна мажоритарна избирателна система в два тура.

Освен депутатите от ПГ на ГЕРБ, проекта подкрепиха ПГ на “Воля” и един независим депутат.

Измененията предвиждаха промяна на изборната система при избори за народни представители от пропорционална към мажоритарна в резултат на националния референдум, произведен през миналата година. Предлагаше се изборите да се провеждат в 2 тура, чрез създаване на 240 едномандатни изборни райони в страната. На втория тур участват кандидатите, събрали най-голям брой гласове в района. Като мотив за промяната се посочваха резултатите от проведения на 6 ноември 2016 година национален референдум, в който около 2.5 млн. български граждани гласуваха за въвеждане на мажоритарна система.

ГЕРБ предлагаха и намаляване на годишната държавна субсидия за политическите партии и коалиции на 11 лв. на 1 лев.

Депутатите не приеха и поправките, предложени от ДПС. Срещу тях бяха 113 народни представители, 69 се въздържаха, а “за” бяха 24. Предложените от ДПС промени предвиждаха да се отменят задължителното гласуване, както и квадратчето “не подкрепям никого”, както и да се въведе възможността за използването на майчин език по време на предизборната кампания от лица, които се самоопределят като принадлежащи към малцинствени групи в България.