Първите информационни слоеве от ГИС системата на Община Русе вече са достъпни

0

Първите 8 тематични карти, част от географската информационна система на Община Русе, вече са достъпни за гражданите.

Това съобщи пред журналисти кметът на Русе Пенчо Милков. Той подчерта, че системата се развива и актуализира непрекъснато, и се надява гражданите да привикнат да я използват, както и да дават своите предложения за подобряването ѝ.

Към момента русенци могат да разгледат карти, съдържащи полезни данни за:

  • социалните услуги;
  • лечебните заведения, яслите и пунктовете за детска кухня;
  • училищата и детските градини;
  • одобрените кандидати по програма LIFE за подмяна на старите отоплителни печки с нови;
  • таксиметровите стоянки;
  • велоалеите;
  • електронни информационни табла, разположени на територията на общината.

Наред с това заинтересованите могат да разгледат подробно и създадения „Екологичен кадастър“, описващ промишлените предприятия и съединенията, които използват и отделят при дейността си в различните индустриални зони на Русе.

Информацията в картите се попълва от общински служителите, като се планира следващите публични слоеве да съдържат данни за картотекираните дървета в града, различните съдове за отпадъци, културните институции и др. Най-трудоемък е слоят с общинска собственост, включващ изключително голям брой обекти, за които следва да се нанесе подробна информация.

Освен още нови карти, в дългосрочен план се предвижда и внедряването на приложение, с което гражданите да изпращат в реално време пространствено реферирани сигнали за поддръжка и аварии в обкръжаващата ги среда. Това би скъсило времето за реакция на общинската администрация и нейните служители за разрешаването на казуси като отворена шахта, счупено кошче за боклук и др.

Милков подчерта, че системата се развива и актуализира непрекъснато, и се надява гражданите да привикнат да я използват, както и да дават своите предложения за подобряването ѝ.

За предложения, мнения и необходимост от техническа помощ – gis@obshtinaruse.bg

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук