Първите ваксинации срещу COVID-19 в ЕС – до Нова година

0
289

Първите ваксинации срещу COVID-19 в Европейския съюз могат да бъдат направени преди края на годината

Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Според нея страните членки трябва спешно да се подготвят логистично за приемането и разпространението на милиони дози ваксини. След като се докаже, че ваксините са безопасни и ефикасни, и след като Европейската агенция по лекарствата издаде разрешение за търговия, те трябва бързо да бъдат разпространени и въведени в употреба в цяла Европа.

Европейската комисия вече има шест договора с фармацевтични компании за потенциалните им ваксини. Последният е с Модерна (Moderna). Договорът предвижда първоначална покупка на 80 милиона дози от името на всички държави – членки на ЕС, с възможност да се поискат още до 80 милиона дози, които да бъдат доставени, когато се докаже, че ваксината е безопасна и ефикасна срещу COVID-19.

Останалите договори са със Астра Зенека (AstraZeneca), Санофи (Sanofi-GSK), Янсен (Janssen Pharmaceutica NV), БиоНтек-Пфайзер (BioNtech-Pfizer), и КюрВак (CureVac).

Благодарение на разнообразния набор от ваксини Европа ще бъде добре подготвена за извършването на ваксиниране, когато се докаже, че ваксините са безопасни и ефикасни, смята Брюксел. Осигурените досега ваксини за европейските държави са над 800 милиона дози – повече от населението на ЕС, което е около 460 милиона души. Държавите членки могат също така да даряват ваксините на държави с ниски и средни доходи или да ги пренасочват към други европейски държави.