Първият соларен път в Германия

0
203
Първият соларен път в Германия

На един от пътищата край малкото градче Ерфтщат, на около 20 километра от Кьолн, местна компания полага тъмносини соларни панели, всеки с големината на подложка за бира. Настилката от свързани панели ще оформи първата соларна улица в Германия.

Всеки квадратен метър от тази настилка осигурява 80 киловатчаса годишно. В случая с конкретната велоалея, равняваща се на общо 200 кв. метра, това означава 16 000 киловатчаса, които отиват в местната електропреносна мрежа.

Соларният път може да осигурява електричество, да поглъща шума, да се самоосветява през нощта, да топи леда през зимата и дори да мисли самостоятелно.

Повърхността е направена от монокристалин и има вградени сензори, които при по-големи пътища биха могли да измерват трафика и по този начин да оптимизират циклите на светофарните уредби.

Специална стъклена фабрика в Баварската гора произвежда стъклото за плочките. В лабораторните тестове стъклените плочки могат да издържат теглото на камион и половина.

От компанията не уточняват стойността, на която възлизат разходите, но уверяват, че ако соларният път успее да издържи между 20 и 25 години, както се очаква, хората от Ерфтщат ще могат дори да изкарат пари от електричеството, което ще се генерира през последните 10 години.