Първото пълно описание на структурата на нервна система вече е факт

0
87
Първото пълно описание на структурата на нервна система вече е факт
Източник: Albert Einstein College of Medicine

Учени от Медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ в Ню Йорк създадоха първото в света пълно описание на структурата и връзките на нервната система на малък организъм, пише списание Nature.

Безгръбначното животно е кръгъл червей Caenorhabditis elegans, чрез който обаче може да се получи информация за по-сложни животни, включително и хората. Проучването е уникално с това, че отбелязва и за двата пола на кръглия червей (мъжкия и хермафродита) всяка една връзка между нервната система и другите части от организма. Екипът използва хиляди електронни микроскопски снимки на обекта, както направени специално за проучването, така и голяма колекция от 1986 г.

В изследването учените са описали всички връзки между индивидуални неврони, невроните и мускулите и други тъкани и всички синапси между мускулните клетки, както и оценка на силата на тези синапси.

„Докато синаптичните пътища на двата пола са сходни, много от синапсите се различават по силата си, което е основа на разбирането на поведението, обусловено от пола. Нервните системи на кръглия червей и на човека съдържат много еднакви молекули“, обяснява генетикът Скот Емънс.

Възрастните червеи C. elegans са с дължина едва един милиметър и са съставени само от около хиляди клетки. Резултатите от изследването показват, че нервната система се състои от 302 неврона при хермафродита и 385 при мъжкия организъм, като тази съществена разлика се дължи основно на репродуктивните функции.

Такова детайлно описание дава информация за начина й на структуриране, а кръглият червей има изненадващо много общи неща с човека.