„Пътна полиция” на „лов“ за пешеходци, нарушаващи ЗДвП

0
248
31 нарушения

Специализирана полицейска операция, насочена към нарушенията, допускани от пешеходци се провежда в цялата страна, съобщават от „Пътна полиция“.

Контролните действия се налагат във връзка със зачестилите прояви на неправилно поведение на пешеходците на пътното платно, пресичане на неопределени за това места или неспазване на светлинните сигнали на светофарните уредби, но също и поради допускани нарушения от водачите на МПС, водещи до пътнотранспортни произшествия. Санкционираните не трябва да плащат глобите си в брой на униформеният, който ги спира на пътя, а да преведат сумата по банков път.

Проверки се извършват на места с потенциално опасни пешеходни пътеки и такива с интензивно пешеходно движение, както и в районите където се наблюдава неправилно и рисково пресичане на пътните/уличните платна.

В рамките на акцията се извършва оглед на състоянието на пътищата, вертикалната сигнализация, маркировката, видимостта на пешеходните пътеки, осветеността и други. При констатирани нередности се изготвят сигнални писма до стопаните на пътя.

Операцията ще продължи до 15 февруари.