Патриарх Неофит оглави първата служба за Събор на Светите Доростолски мъченици

0
Неофит Доростолски мъченици

Това е най-новия църковен празник в календара на Българската православна църква. . Празникът ще се отбелязва в третата неделя след Петдесетница.

Силистра /Доростол/ е дала 21 християнски мъченици. Един от тях е Свети Дасий Доростолски. Негови мощи донесе приживе по време на посещението си в България Папа Йоан Павел Втори и те сега се пазят в силистренския катедрален храм „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“. В храма има мощи и на други Доростолски мъченици. За пръв път в катедралния храм бяха изнесени и светини /мощи/ на светите апостоли Петър и Павел.

Идеята за празника Събор на светите Доростолски мъченици е на Доростолската митрополия и е утвърдена с решение на Светия Синод. Подготвена е специална служба, изработена е икона. На празника дойдоха членове на Светия Синод, представители на Поместни правословни църкви в съседни държави. В Силистра бе и хорът на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. След службата патриарх Неофит поздрави миряните, уважили празника. Даден бе курбан

Днес Негово светейшество ще се срещне с кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов. На площада на града патриарх Неофит ще бъде приветстван с „Добре дошъл“ от гражданите на Силистра. Това е първото посещение на предстоятеля на БПЦ в качеството му на патриарх в Доростолската епархия, припомнят от митрополията в Силистра.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал