Пеликаните подраниха, вече са в „Сребърна“

0
50
колонията къдроглави пеликани

Този година пеликаните подраниха и първите птици са вече в резервата “Сребърна”, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе.

В колонията и на двете наколни платформи са се установили 55 птици, а общият им брой в езерото е около осемдесет. От системата за видеонаблюдение се вижда, че пеликаните в колонията са със силно зачервени гуши. Птиците събират тръстика за изграждане на гнезда, което е знак за началото на размножителния им период.

Според експертите, това е твърде рано в сравнение с предходни години. Специалистите твърдят, че ако температурите  в следващите дни и седмици паднат, има опасност за бъдещото поколение.

Ако снесат яйца и дойде някаква по-тежка зима края на февруари – началото на март, в най-тежките случаи може да се компрометира люпилото и да измръзнат яйцата, но след това птиците снасят отново“, каза орнитологът д-р Росен Илиев. Той обаче е категоричен, че ако все пак има риск за люпилото при влошаване на времето, то самите птици са доста устойчиви и ще се справят дори и да замръзне езерото, което ползват за хранителна база.

„За тяхното лично изхранване няма проблем, защото по време на брачния период организмът им е така устроен, че те почти не се хранят. Заети са със строежа на гнездата си, с оформяне на двойките“, допълни д-р Илиев.