Пет министерства ще се занимават с подготовката и провеждането на местните избори

0

Пет министерства ще се занимават с подготовката и произвеждането на изборите за общински съветници и за кметове, насрочени за 29 октомври 2023 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Това са министерствата на вътрешните работи, на финансите, на регионалното развитие и благоустройството, на правосъдието и на електронното управление.

С правителственото решение се възлага на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов координацията по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите, включително дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия (ЦИК) на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване. Министърът на вътрешните работи следва да организира и изпълнението на дейностите от компетентността на МВР във връзка с подготовката и произвеждането на изборите.

Министърът на финансите Асен Василев трябва да внесе в Министерския съвет проект на план-сметка за разходите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на изборите, съгласувана с Централната избирателна комисия. Трябва да бъде внесен и проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по Българската национална телевизия и Българското национално радио, и техните регионални центрове.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще координира дейността по изготвянето и публикуването на избирателните списъци, а министърът на правосъдието ще организира дейностите по подготовката и произвеждането на изборите в местата за лишаване от свобода.

На министъра на правосъдието Атанас Славов се възлага също да издава наказателните постановления по евентуални актове срещу областни управители за установени нарушения.

Министърът на електронното управление Александър Йоловски следва да организира дейността по техническото осигуряване на видеонаблюдението и видеозаснемането.

Бъди свободен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук