Пет русенски училища останаха без парно, до 13,30 ч. решават за „дървена ваканция“

0
Пет русенски училища
Снимка: Архив

Пет русенски училища днес са без отопление. Причината е спряно топлоподаване от „Топлофикация Русе“, заради авария в магистрален топлопровод, в района на ул. „Чипровци“ пред бл. „Гребенец“. Без парно са останали ОУ „Тома Кърджиев” , ОУ „Олимпи Панов” , СУ „Йордан Йовков”, Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване и ОУ „Ангел Кънчев”. Това е втората авария на „Топлофикация“ в същия район, който оставя учебните заведения без отопление. През януари 2017 г. заради авария на същото място учениците от същите училища бяха няколко дни в принудителна „дървена ваканция“.

Във връзка с това кметът Пенчо Милков и заместникът му по хуманитарни дейности Енчо Енчев са проверили на място тази сутрин ситуацията в училищата. Установено е било, че температурата в класните стаи е между 16 и 17 градуса. От „Топлофикация“ са информирали ръководството на общината, че все още източват водата и не са предприели действия за намаляване на последствията от аварията. Напълно е възможно учебните заведения и утре да са без парно.

Чрез Отдел „Образование“ на Общината са изпратени имейли до директорите на училища и до 13:30 часа те трябва да уведомят какви възможности имат да съберат децата, да използват допълнителни топлоизточници като печки, радиатори и други, спазвайки противопжарните изисквания и да уведомят за техните намерения и състояние.

„Очакваме ситуацията във всяко едно конкретно заведение да се обсъди на ниво педагогическа колегия и да ни бъде предложено какви действия да предприемем” коментира Енчо Енчев. Той уточни, че законоустановеният минимум да се преустанови учебния процес е 18 градуса и ако е необходимо да се обяви утрешният ден за неучебен, ще се вземе решение и издаде заповед. Заместник-кметът изрази надежда, че в петък ще има нормално топлоподаване във всички учебни заведения в нашия град.