Обсъждат 5 варианта за връщане на училище

0
Снимка: Pixabay

Пет са вариантите за връщане на училище. Това заявява в интервю за „24 часа“ директорът на столичното 119 училище Диян Стаматов. Според него след 18 януари малките ученици ще останат в присъствена форма на обучение. Децата от 1 до 4 клас биха могли да бъдат върнат вкъщи, само ако ситуацията с коронавируса се влоши.

„Прогимназиалният и гимназиалният етап продължават с дистанционното обучение. Това зависи и от процента на ваксинираните учители. Не допускаме обаче ситуация началният етап да се върне на обучение онлайн. За това няма обструкции от страна на родителите и обществото“, казва Стаматов.

Третата възможност е връщане на всички ученици в клас, но само в малките населени места.

„Става дума за училищата с 200 – 300 ученици и няма опасност от струпване на много хора. Те обикновено са отдалечени от голямо населено място. Такива са училищата в Самоков, Батак, Панагюрище и Копривщица например. Това са малки населени места на по-голямо отстояние от съответния областен център. Там всички може да се върнат училище, ако, разбира се, няма голям процент заболели учители или ученици“, казва Стаматов.

Един на 5 учители с желание да се ваксинира, около 15-ти решават за връщането на учениците от 5-и до 12-и клас

В големите градове на училище ще е връщат само ключови класове като 5, 7 и 12. В последните два има матури, а 5 клас е първият от прогимназиалния етап.

„Това може да се направи с т.нар. превключване – връщане за седмица и после пак седмица онлайн“, твърди Стаматов.

Обсъжда се и възможност за т. нар. стъпаловидно връщане например една седмица се връщат 5 клас от едната смяна и 8 от другата, втората седмица се връщат 6 и 9, третата – 7 и 10 от втората смяна. Най-трудно ще е връщането в клас на учениците от големите градове.

Според Стаматов ключово за възстановяването на учебния процес ще е ваксинирането на учителите. По думите дори при 20% имунизирани положението ще е много по-добро.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили