Петима българи арестувани, участвали в международна група за финансови измами

0

При неутрализирането на международна група за измами чрез търговия с финансови инструменти са извършени претърсвания в София, Мездра и Варна. Обискирани са 21 адреса – колцентрове, офиси на дружества и жилища, обявиха от МВР.

Иззети са 68 компютърни системи в различни конфигурации, 43 носители на памет, 19 мобилни телефона, ценности, множество банкови и други документи, относими към воденото разследване в Германия. Претърсванията са били в изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от прокуратурата в Кобленц.

Международната операция по неутрализирането на организирана престъпна група за измами при търговия с „бинарни опции“ и други финансови инструменти се е провела на 11 май. В съвместните действия са се включили полицейски и съдебни органи на територията на седем държави – Германия, Северна Македония, Испания, Полша, Швеция, Израел и България.

На родна земя действията са били извършени от ГДБОП и Специализираната прокуратура. Задържани са петима души, сред които двама чужденци. Сред тях е и ръководителят на групата – израелски гражданин, който опитал да напусне страната в посока Гърция. Задържане е под стража от Окръжен съд – Благоевград. Останалите четирима са задържани за срок до 72 часа.

Според събраните до момента доказателства, общата щета, нанесена на измамените от групата, възлиза на 30 милиона евро.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили