Пианист от Русе сюрпризира с Моцарт клиентите на МОЛ в Атина

0
1280

Николай Димитров, възпитаник на Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов” в Русе, изпробва три от най-модерните пиана с творби на Моцарт, Шопен и Шостакович. Той бе горещо аплодиран за изпълненията си.

Концертът всъщност се състоя по настояване на служители и клиенти на магазина за музикални инструменти, още след първите ноти от Сонатата на Моцарт.  Младият изпълнител бе поканен да опита звука на класическо пиано „Ямаха” и на електрическите му събратя, на които да изсвири нещо по свое желание. Публиката, сред която се оказаха и професионални музиканти, бяха изненадани най-вече от факта, че 12-годишен ученик има афининет към музиката на Шостакович. Николай получи много похвали за таланта си, като на свой ред младежът представи накратко на английски училището си и България.

Николай Димитров свири на пиано от 5-годишна възраст. Негов преподавател е Даниела Кюркчиева. Русенецът е носител на награди от национални и международни конкурси, като последните му отличия са трета награда в първа възрастова група в националния конкурс „Панчо Владигеров”-Шумен, и специалната награда на внука на големия български композитор – Панчо Владигеров-младши, за най-добро изпълнение на творба от дядо му. Преди седмица Николай се завърна от майсторски клас по пиано при дъщерята на Константин Илиев – проф.Мария Принц от Виена, в рамките на Лятната музикална академия в Созопол. Неговото изпълнение на Соната от Моцарт на заключителния концерт бе адмирирано от публика и специалисти.