Питат кмета на Русе има ли далавера при доставката на новите тролейбуси

0
Две бързи и 10 обиколни линии

Питане към кмета, относно доставката на 15 бр. тролейбуси за нуждите на „Общински транспорт Русе“ ще отправи общинският съветник от ГЕРБ проф. Михаил Илиев.

Поводът е имейл, адресиран до всички общински съветници, председателя на Общинския съвет и областния управител на Област Русе. В сигнала, който е изпратен и до редица български и европейски институции, се описва „чудовищна схема за злоупотреба с европейски средства и корупция от най-висша степен ….“.

В имейла се твърди, че е допуснато вмешателство от външни за Община Русе лица, свързани с един от кандидатите,  в резултат на което в техническата спецификация на обществената поръчка са заложени дискриминационни условия към другите потенциални кандидати. На заложените изисквания отговарят единствено два артикула, с които следва да бъдат оборудвани доставените тролейбуси. Твърди се, че те нямат отношение към реалния предмет на поръчката – доставка на тролейбуси. Въпреки това, възложителят изисква кандидатите да представят сертификати за тях още на фаза подаване на оферти, докато за самите тролейбуси изисква сертификати едва при бъдещата доставка. С оглед на факта, че изключителен представител на производителите на двете устройства за България е конкретна фирма, можем да заключим, че именно това е фаворитът на Общината за спечелване на поръчката, се казва още в писмото.

Поръчката е на стойност 14 250 000 лева без ДДС, респективно 17 100 000 лева с ДДС – 100% безвъзмездно финансиране от Европейския съюз. Публикувана е ТУК.

Проф. Илиев задава четири въпроса:

  1. На какъв етап е провеждането на обществената поръчка по проекта?
  2. Община Русе проверявана ли е в момента по този сигнал?
  3. Как ще отговорите на отправените към Вас и Вашия екип обвинения?
  4. Не е ли това уронване на престижа на Община Русе пред редица български и европейски институции?
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили