Пласират дрога, маскирана като чай в училища

1
2216
65-годишен русенец

За това съобщиха от пресцентъра на полицията в лудогорския град допълвайки, че вече са засечени случаи, при които дрогата се пласира в районите на училищата, местата и заведенията, където се събират предимно тийнейджъри. В потвърждение на твърдението от ОД МВР посочват, че такъв бил случая с 15-годишното момче, което миналата седмица бе открито в безпомощно състояние до Средношколското общежитие в Разград.

От началото на 2013 година до момента на в ОДМВР-Разград са образувани 10 досъдебни производства срещу разпространители на такъв вид упойващи вещества. Регистрирани са и не малко случаи на употреба на “чай”. Това са близо 30% от общия брой престъпления, свързани с наркотици.

“Дизайнерската дрога” е термин, който описва наркотиците, създадени така, че да заобикалят съществуващите закони. Новите психоактивни субстанции се предлагат на пазара под безобидни имена като соли за баня, билкови тамяни и весел чай. Тези препарати обаче представляват сериозна заплаха за човешкото здраве. Употребата им води до загуба на контрол, нервност, подозрителност, обърканост, тревожност, страхови изживявания и заплашителни халюцинации. Лекари съобщават дори за смъртни случаи след употребата им.

Според специалисти най-страшното е, че психоактивните субстанции се предлагат свободно в интернет, което допълнително затруднява контрола върху тях.

1 коментар