Платихме на САЩ 1,2 милиарда долара за самолетите F-16 Block 70

0
228
България е платила на САЩ

България е платила на САЩ 1,2 милиарда долара (близо 2,2 милиарда лв.) по договорите за доставка на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение.

Това съобщиха от Министерството на отбраната. Според информацията, преводът е бил нареден още в четвъртък. Сумата е била платена чрез Министерството на отбраната до Агенцията за подпомагане в областта на сигурността, където има сметка на името на страната ни. Подчертава се, че с тази стъпка българската страна е изпълнила ангажимента си по договорите, сключени по проекта за придобиване на нов тип боен самолет за българските Военновъздушни сили.

С потвърждението от Агенцията за получените по сметката средства договорите са в сила и започва тяхното практическо изпълнение. За събирането на сумата правителството на три пъти емитира дълг в общ размер на 700 милиона лева, за да попълни нужното към преди това одобрените 1,8 млрд. лева.

Плащането се извършва почти три седмици, преди да изтече срокът на американската оферта. Четирите предложения за подписване на пакета договори за изтребителите важаха до началото на септември.

Първите два самолета трябва да бъдат доставени до средата на 2023 година. Четири бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023-а  година, а последните – през първото тримесечие на 2024 година.