Плевнелиев: Днес е един лош ден за Европа, Борисов: ЕС трябва да покаже, че може и без Великобритания

0
28
Плевнелиев

„Това е един лош ден за Европа, лош ден за европейската демокрация, лош ден за европейската икономика, лош ден за Европейския съюз. Ясен знак за ненаучен урок от историята”, заяви още президентът. Той изрази съжаление, че Великобритания е взела решение да се изолира в рамките на собствените си граници и коментира, че е притеснен, че популисти и националисти тържествуват по улиците на Европа.

Въпреки това Плевнелиев е категоричен, че с или без Великобритания Европа трябва да гледа напред.

Следващите месеци и години ще видим резултата, сега трудно може да се прогнозира, но при всички случаи за мен това е лош ден за Европа. Това каза премиерът Бойко Борисов в коментар на резултатите от референдума във Великобритания

На въпрос дали лош ден за Европа означава разпад на ЕС, Борисов отговори, че това са много силни думи. „Аз уважавам избора на техния народ, макар че от днес нататък ще е тежко разделен. И това, което ще е хубаво или лошо, ще е последствие за тях. И толкоз с коментара по тази тема. Оттук нататък ЕС трябва да покаже, че може и без Великобритания и поне аз считам, че правилното е щом така са избрали, да се оставят сами да решават съдбата си, ние да почваме да мислим за Европа без тях. И всякакви преговори за особени статути за такива неща, не трябва да се водят, защото това ще разбие съюза“, коментира Борисов.