Плевнелиев поздрави Тръмп с избора, намекна му за визите

0
36
С две служебни правителства

Въпроса за отпадането на визите за българските граждани ще бъде водеща тема в бъдещия диалог между България и САЩ.

Това става ясно от текста на поздравителния адрес на президента Росен Плевнелиев до Доналд Тръмп по случай избирането му за четирийсет и петия държавен глава на Съединените американски щати.

“Убеден съм, че единствено с общи усилия бихме могли активно и успешно да противодействаме на съвременните предизвикателства и заплахи и да се стремим към постигането на по-безопасен и по-обединен свят. България и САЩ споделят общи виждания и близки оценки по най-важните световни събития, което намира израз в тясното ни взаимодействие като стратегически партньори”, пише Росен Плевнелиев до Доналд Тръмп.

“Надявам се динамиката на нашето сътрудничество да намери съответстващ израз и в разширяване на възможностите за преки контакти между гражданите на двете страни, в това число и в постигане на напредък в диалога за премахване на визовите ограничения за българските граждани при пътуванията им в САЩ”, пише в поздравителния адрес, разпространен от прессекретариата на президента.

“Българско-американските отношения се развиват динамично в рамките на стратегическо партньорство и никога не са били толкова близки, приятелски и резултатни, както в настоящия момент. Важен импулс за тяхното по-нататъшно задълбочаване бе създаването на българско-американските работни групи в ключовите области сигурност и отбрана, енергийна сигурност, борба с тероризма, върховенство на закона и образование и връзки между народите на двете страни”, пише още българският президент.

Държавният глава пише, че приоритет за България остава сътрудничеството с цел увеличаване на обема на двустранната търговия и на взаимните инвестиции, които имат не само икономическо измерение, но и нарастваща геополитическа тежест.