Плувен комплекс за 14 млн.лв. ще изгражда Община Русе, ще се управлява от „Общински пазари“

0

14 млн. лв. ще струва изграждане на многофункционален плувен комплекс в Парка на младежта.

Това стана ясно при представянето и общественото обсъждане на проекта. Проектът е със 100% общинска собственост, предвижда се реализацията да е с комбинирано финансиране, осигурено с финансов инструмент от Фонда за градско развитие Север и със средства от бюджета на Община Русе. Финансирането от фонда се извършва при преференциални ценови параметри и с хоризонт, достигащ 20 години.

Комплексът ще е разположен в Парка на младежта, на мястото на сегашния комплекс „Норд“. Той ще разполага с открит 50-метров басейн, закрит басейн с размери 25 на 33 м, детски басейн, площадка, фитнес зала, зала за конференции, спа център и заведение за хранене. Двата големи басейна ще отговарят на изискванията за републикански състезания по плуване и международни турнири по водна топка, което, по думите на кмета Пенчо Милков, ще го направи печеливш. Приходите ще се генерират от различните функции, които изпълнява комплексът.

Намерението на Община Русе е цялата инвестиция да бъде устойчива във времето и да носи приходи, от които да се самоиздържа и покрива нужните текущи годишни разходи. Предвижда се комплексът да се управлява от Общински пазари ЕООД, което да стопанисва басейните, спа центъра, фитнес центъра и магазина за спортни стоки. Заведението за обществено хранене се предвижда да бъде отдавано под наем. Финансовият модел е разработен до 2037 г. и показва устойчив положителен финансов резултат, категоричен е кметът.

„Градът ни има традиции в плуването и години наред този спорт бе пренебрегван. Десетки деца тренират плуване, триатлон и други спортове, които изискват отлични умения във водата. Целта ни е със собствени сили да изградим общински съвременен комплекс, който да печели средства и те да се връщат обратно в русенци“, допълни Милков.

На въпрос, защо не се поднови старият проект за басейн на бул. „Липник“, от общината обясниха, че една от причините е, че той е бил на необосновано висока стойност, а самият басейн е планиран с недостатъчно големи  размери.

зарядни станции за електромобили