По 100 лв. допълнителна стипендия ще получат над 4500 ученици

0
Снимка: Usnplash

По 100 лв. допълнителна стипендия ще получат над 4500 ученици с високи резултати на матурите, ако продължат образованието си в определени специалности, съобщиха от просветното министерство.

Парите ще се отпускат на децата, които са сред първите 10% с най-високи оценки на матурата по български език и литература, както и на тези сред първите 30% по успех на втората матура по математика, физика или химия.

„Друго задължително условие е младежите с такива резултати да продължат обучението си в годината на завършване на средното си образование. Те трябва да са приети в държавни университети в специалност от професионалните направления „Педагогика“, „Педагогика на обучението по…“, „Машинно инженерство“, „Електротехника, електроника и автоматика“, „Енергетика“, „Транспорт, корабоплаване и авиация“, „Материали и материалознание“, „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми“, „Металургия“, „Химични технологии“, „Общо инженерство“. В списъка влиза и защитената специалност „Хидростроителство“ от професионално направление „Архитектура, строителство и геодезия“, пишат от министерството.

Стипендиите ще се изплащат за втора година. Целта им е да се насърчи изучаването на специалности, в които има липса на кадри.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили