По 5-6 заразени учители и ученици среднодневно в България

0

През последните дни се увеличават заразените в системата на образованието, отчете министър Красимир Вълчев. 99,5% от учителите и учениците са в клас от началото на годината. 172 деца и ученици са с положителни тестове за коронавирус, а 165 са заразените учители.

С цел превенция и недопускане превръщането на училищата в огнища наразпространение на коронавируса, Министерството на образованието разработи план за действие заради COVID епидемията.

Основното в този план е, че  ако 20% от учениците в един клас или 15% от цялото училище отсъстват, то ще се преминава към дистанционно обучение на отделни паралелки и цели училища в страната.

Областите в България са разделени на 4 зони

Принципът на разделение е заболеваемостта за 14 дни на 100 000 население като се отчита седмичният ръст на заразените, засегнатите групи в обществото и процентът отсъстващи от училище.

В червената зона ще попадат области, в които има над 120 заразени на 100 000 души. Там огнищата са големи, сливат се, увеличават се хоспитализираните и смъртните случаи. При този сценарий ако има 20% отсъстващи от клас или 15% от училището, ще се преминава към дистанционно обучение на цели учебни заведения.

Една област ще попадне в оранжевата зона при заразени, които варират между 60 и 119 на 100 000 души. Ако разпространението на коронавируса е на огнища, има ограничено географско разпространение и няма устойчиво предаване на инфекцията, то може да се преминава към дистанционно обучение на отделни паралелки и цели училища от съответната област.

В жълтата зона ще влизат областите, в които се достигне разпространение на коронавируса между 20 и 59 заразени на 100 000 души. Там наличието на коронавирус би било спорадично и няма да има установено устойчиво предаване на инфекцията. В тази зона няма или отсъстват само единични ученици, затова училищата ще продължат да работят присъствено.

Зелената зона ще обеднява онези области, в които заразените с коронавирус са под 20 на 100 000 души. В тези райони няма устойчиво предаване на инфекцията, няма или отсъстват единични ученици, затова обучението ще продължи присъствено.

Просветният министър Красимир Вълчев бе категоричен, че целта за тази учебна година: максимум присъствено обучение.  Той призова всички да бъдат по-отговорни, да дават пример и да спазват мерките. Ако предписанията се спазват има шанс учебната година да бъде над 97-98% присъствена. В момента проблем са учениците с грипоподобни симптоми, посочи още образователният министър.

С цел превенция на училищните управи е препоръчано също да се ограничат незадължителните дейности, родителските срещи да бъдат онлайн, да се отложат и 
екскурзиите.