По-малко пожари и нещастни инциденти в Русе

0
Огнеборец пострада при гасене на пожар в корабостроителницата

Значително е намалял броят на пожарите и нещастните инциденти при тях в Русенско, показват данните на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

От началото на годината русенските огнеборци са реагирали на 803 сигнала за възникнали произшествия, което е оказва с 1/3 по-малко спрямо предходната 2020 г. . За съжаление значително са се увеличили случаите на оказана помощ на пострадали при пътнотранспортни произшествия. От началото на годината досега те са 43, а за същия период през 2020-а са били 27.

От януари 2021-а насам в областта при пожар е загинал един човек, а пострадалите са осем. Миналата година загиналите са били четирима, а пострадалите – 12. . Най-често срещаните пожари са битовите, следвани от транспортните – съответно 46% и 29%.

През следващата седмица се очаква да влезе в експлоатация основно реновираната сграда на Първа районна служба в Русе.

Сградата бе основно ремонтирана и всички помещения в нея цялостно преоборудвани, благодарение на реализирането на съвместен проект с Румъния, като за българската страна неговата стойност бе малко над 2.1 милиона евро. Сега сградата отговаря на най-съвременните европейски изисквания. Осигурени са три напълно независими източника за отопление – газ, електричество и соларни панели. Огнеборците ще разполагат с нов физкултурен салон, столова и места за отдих.