По-малко товарни кораби плават по Дунав, круизите се увеличават

1
oznor_soft

Броят на товарните кораби, посещаващи българските пристанища по река Дунав, намалява въпреки благоприятните навигационни условия за плаване.

Това каза в интервю за БТА Иван Жеков – директор на дирекция „Речен надзор – Русе“ към Изпълнителна агенция „Морска администрация“. По думите му, за първите четири месеца на тази година броят на товарните кораби, посетили пристанищата Силистра, Русе, Свищов и Никопол, е намалял с около 25 процента спрямо същия период на миналата година. От началото на януари до края на април тази година четирите наши пристанища са посетени от 2400 товарни кораба, докато за същия период през миналата година са били 3200.

В същото време е регистрирано увеличение на броя на посещенията на круизни кораби. За изминалите два месеца от началото на сезона- април и май, те са с 10% повече в сравнение със същия период на миналата година. Досега са акостирали 127 круизни кораба с близо 16 000 туристи, а по предварителни заявки на пристанището в Русе до края на годината ще достигнат цифрата 510.

Бъди свободен

1 коментар

  1. Корабите ПЛАВАТ.Плуват живите същества.
    КруизНите кораби също плава.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук