По-строги мерки за контрол от 1 декември в Китай

0
69
По-строги мерки за контрол от 1 декември в Китай

От 1 декември китайските жители ще бъдат още по-строго следени, ако искат да имат достъп до мобилен телефон и интернет, пише Business Insider.

В момента в страната има огромна мрежа от камери с лицево разпознаване, система за социален кредит, технология, разпознаваща хората по силуета и походката и др. механизми за наблюдение.

Министерството на индустрията и информационните технологии съобщи, че задължава всеки телеком и доставчик на интернет да сканира лицата на хората, които сключват договори с тях. Това не важи за предплатените услуги, които традиционно се предлагат по цял свят. Налага се забрана и за прехвърляне на телефонен номер на друг човек. Те съветват също компаниите да проверят подробно дали всички телефонни номера в страната се използват от хората, на които са регистрирани.

По-строги мерки за контрол от 1 декември в Китай

Според властите, това цели да “предпазва легитимните права и интереси на гражданите в киберпространството“ и вярват, че по този начин ще се намалят интернет и телефонните измами в страната. Китайският президент Си Дзинпин е сериозен застъпник на идеята за “кибер суверенитет”. От правителството контролират и достъпа до огромна част от западни медии и социални мрежи, като “Фейсбук” и “Туитър” са напълно забранени в страната.

Новите мерки за пореден път повдигат много въпроси относно човешките права в страната.