По-топъл от обичайното ноември прогнозират синоптици

0
666
Хладни сутрини и топли дни

Месец ноември ще бъде по-топъл от обичайното, а максималните температури ще достигат до 25 градуса.

Това прогнозират синоптиците от НИМХ към БАН. Прогнозите са средната месечна температура да бъде над нормата, като най-ниските ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, а най-високите ще са между 20 и 25 градуса. Валежите също се очаква да бъдат под нормата, като до средата на месеца в повечето райони валежи не се очакват.

През първото десетдневие от ноември температурите ще бъдат по-високи от обичайните, въпреки че след 5 ноември постепенно ще се понижат. През повечето дни от десетдневието над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, на места в равнините преди обяд ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Временни увеличения на облачността ще има около 8 ноември, когато на отделни места ще превали слаб дъжд.

През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. В равнинната част от страната ще преобладава облачно и мъгливо време, на места с ръмежи. Повече слънчеви часове ще има в планинските райони, където и температурите ще бъдат по-високи. По-значителни увлечения на облачността и валежи от дъжд се очакват около 15 и 19 ноември, когато и температурите относително ще се понижат.

През третото десетдневие на ноември се очаква увеличаване на динамиката на атмосферните процеси. Около 23 и 26 ноември и в края на месеца през страната ще преминават атмосферни смущения и на много места ще има превалявания и понижение на температурите.