† Почина Игнат Канев

0
4143

Почина тясно свързаният с Русе канадски бизнесмен Игнат Канев, съобщиха от семейството му.

До момента не са известни повече подробности около смъртта му.

Игнат Канев е роден на 6 октомври 1926 г. в с. Горно Абланово, Русенска област. Той е един от най-богатите българи отвъд океана, като състоянието му се оценява на над 1 милиард долара. Известен е и като голям филантроп – дарява средства предимно за образование и здравеопазване.

През 90-те години на 20 век той изпрати огромно количество образователна и бизнес литература в Русенския университет „Ангел Кънчев“ в подкрепа на новосъздадения факултет по Бизнес и мениджмънт. През 2012 г. дари два милиона лева за построяването на модерен конферентен комплекс към университета, наречен на негово име „Канев Център“. Значителни суми бизнесменът дари и на Университетската болница в града, която също носи неговото име. С дарени от него средства бяха реновирани педиатричното отделение, изградена беше детска площадка в болницата, с най-модерна апаратура беше оборудвано отделението за хемодиализа.

Игнат Канев е обявен за почетен гражданин на Русе, носител е на почетното звание Доктор хонорис кауза на Русенския университет.

Поклон пред паметта му!