† Почина легендата Шон Конъри

0
422

На 90-годишна възраст напусна белия свят и се пресели в отвъдното едно от големите имена в световното кино – сър Шон Конъри.

Освен с участието си в над 90 филма, той ще остане в историята на световното кино като първия актьор, превъплътил се в ролята на Джеймс Бонд – в „Доктор Но“ през 1962 г. – първият филм от шпионската поредица..

Конъри се превъплъщава в образа на легендарния шпионин и в „От Русия с любов“ през 1963 г., „Голдфингър“ (1964), „Операция „Мълния“ (1965), „Човек живее само два пъти“ (1967), „Диамантите са вечни“ (1971), както и в римейка на „Операция „Мълния“ – „Никога не казвай никога“ (1983). Известен е и с това, че в преобладаващата част от филмите си не прибягва до услугите на каскадьори, а изпълнява сам каскадите си.

Много популярни сред любителите на киното са и превъплъщенията му в „Шотландски боец“, „Името на розата“, „Недосегаемите“, за която през 1988 г. получава „Оскар“ за най-добър актьор във второстепенна роля. Сред забележителните му роли е на бащата на Индиана Джоунс в „Индиана Джонс и последният кръстоносен поход“ (1989), на Барли Блеър в шпионската драма „Руската къща“ (1990), на бившия агент на британските спецслужби в екшъна „Скалата“ (1996). Сред най-популярните филми с негово участие е драмата „Да откриеш Форестър“ (2000). Според някои критици, ролята му на писател, живеещ в отшелничество, който намира сили да се върне в обществото, е една от най-добрите в творчеството му. През 2003 г. излиза приключенският „Лигата на необикновените“, в който Конъри изпълнява една от главните роли

Работил е с прочути режисьори като Стивън Спилбърг, Сидни Лъмет, Браян де Палма, Жан-Жак Ано. Конъри е носител на „Оскар“, на награди БАФТА, на „Златен глобус“ и много други. През 2000 г. е удостоен с орден на Британската империя от кралица Елизабет Втора.

Конъри посвещава много време и средства за благотворителност. Финансира Националният младежки театър на Великобритания и Шотландския образователен фонд, на който става съучредител през 1971 г.

.