† Почина първият човек, излязъл в открития космос, Русе пази смърчово дърво, засадено от него

0
почина първият човек

На 85-годишна възраст почина първият човек, излязъл в открития космос – космонавтът Алексей Леонов, съобщиха световните информационни агенции.

Леонов извършва първото излизане в открития космос на 18 март 1965 г., участвал е в първия международен съвместен полет „Союз – Аполо“ през 1975 г.

Месец и половина след излизането си в открития космос, на 30 май,  Алексей Леонов, заедно с командира на полета Павел Беляев бяха на посещение в Русе. Двамата засадиха смърчови дървета пред Русенския университет, които и днес се издигат там. Леонов и Беляев се срещнаха и с футболния отбор на „Дунав“. Снимката е от архива на Любен Марков, тогава вратар на отбора.

Алексей Леонов е роден на 30 май 1934 година в села Листвянка, Кемеровска област. Завършва 10-а Военна авиационна школа в Кременчуг и Чугуевското военно авиационно училище- В 1960 година е зачислен в първия отряд на съветските космонатвти.

Първия си космически полет извършва през март 1965 г. като пилот на космическия кораб „Восход-2“, с командир Павел Беляев. По време та този полет Леонов идвършва първото в историята излизане в открия космос, продължило 12 минути.

В края на 60-те години на миналия век се подготвя за полет към Луната, но Русия се отказва от „лунната надпревара“.

През юли 1975 година Леонов е част от екипажа, осъществил полет по програмата „Союз — Аполо“ и първото в историята скачане на космически кораби на СССР и САЩ.

Освен с другата си дейност Леонов е известен и като художник – той е автор на цяла серия пощенски марки на космическа тематика, пуснати през 1967 г.

Поклон пред паметта му!