Почистиха 16 незаконни сметища във Великотърновско

0
67

16 незаконни сметища са почистени в област Велико Търново от началото на годината. За тях са подадени сигнали в Регионалната екоинспекция. След издадени предписания са премахнати камари от битови и строителни отпадъци.

Сигналите за нерегламентираните сметища са били подадени от граждани, които са алармирали за замърсени територии в общините Велико Търново, Дряново, Горна Оряховица и Павликени.

„Това са нерегламентирани сметища, които се образуват в малките населени места и по сигнали на граждани ние отиваме, установяваме нарушението, даваме предписание на кметството да извърши почистване и след това проверяваме“, каза Милка Асенова – експерт „Връзки с обществеността“ в РИОСВ – Велико Търново.

Добрата новина е, че кметствата са реагирали бързо на предупрежденията от Регионалната екоинспекция. Поради тази причина не се е стигнало и до санкции, тъй като сметищата са били премахнати своевременно.

През октомври кметствата в селата Дъскот и Лесичери в община Павликени изпълниха предписанията на екоинспекцията и почистиха нерегламентираните си сметища. В същото време две села са били глобени от началото на годината заради замърсени територии.