Почитаме Св. равноапостолна мироносица Мария Магдалина

0

Мария Магдалина е най-известната жена на света след Дева Мария. Тя е жената, на която Исус се явява първо след победата над смъртта – Възкресението. В продължение на столетия нейното изображение се появява навсякъде – от средновековните фрески до съвременни филми и дори песни.

Но нейната слава не е за завиждане. Дори и в Оксфордския речник думата „Магдалина“ се превежда в значението на „разкаяла се блудница“. Масовият образ, който е изграден за нея, всъщност има малко общо с реалната жена от евангелските повествования. В нейното житие се разказва, че когато Иисус Христос ходел по Галилея и извършвал чудеса, към него пристъпила жена на име Мария Магдалина (от гр. Магдала). Тя го молила за помощ. Господ изгонил из нея седем бесове и напълно я изцерил от болестта. Оттогава благодарната Мария служила непрестанно на Господа, слушала неговото учение и вървяла след него до самата Негова кръстна смърт.

Причината от времето на средновековието Мария Магдалина да се счита за една от най-недостойните жени в Новия завет е отъждествяването й от някои богослови с безименна грешница в Евангелието от Лука.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук