Почитаме Света Марина, победителка на дявола и покровителка на здравето

0
Почитаме Света великомъченица Марина

На 17 юли православната църква почита Света великомъченица Марина. Света Марина се смята и за закрилница на нашето Южно Черноморие. На тази дата е и храмовият празник на манастира край с. Каран Върбовка.

Света Марина е много популярна и тачена светица. Тъй като празникът се чества в разгара на лятото, тя се смята за покровителка не само на здравето, но и за пазителка от змии. Тя често е изобразявана като победителка на дявола, причинител на злото – може би като отглас на легендата, че убива дракона-изкусител.

Казват, че Светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия. В много от църквите и манастирите, които носят нейното име има лечебни води, които са особено силни в деня на Света Марина – 17 юли. Такава е водата и в манастира край Каран Върбовка.

Според народните вярвания Марина е символ на небесния огън, покровителка на жътвата и нивите. Почитането й съвпада с третия ден на горещниците. На 17 юли се пали новият жив огън. Той се прескача за здраве, а хората си взимат от него, за да запалят огнището. Вярва се, че през тези дни, който се изкъпе в бликнала топла вода, няма да боледува през цялата година.

Днес повод да почерпят имат всички, които носят имената Марина, Марин, Маринка, Маринела, Марияна.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук