Почитаме Трифон Зарезан, празнуват лозари, градинари и кръчмари

2
14 февруари

sv_trifon60Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест. Празнуват не само лозарите, но и градинарите и кръчмарите.

На лозето всеки стопанин отрязва по три пръчки от три корена и ги полива с вино, за да дадат обилен плод (и да не маньосват). Този ритуал се нарича „зарязване“. След зарязването всички се събират и избират „царя на лозята“. Едва тогава започва общо угощение. „Царят“ е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си. Всеки носи бъклица с вино, погача, варена кокошка или наденица. Царят трябва да се напие, за да има берекет. В някои краища Трифоновден се смята начало на пролетната оран; затова стопаните закичват впрегатния добитък със здравец и го прекаждат с тамян. Другаде пък заплашват дърветата, че ще ги отсекат, за да родят богато.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Хей! Писачите! Не смесвайте християнския празник със езическите поверия. Първото изречение е идеално. След това всичко си е езическо вярване и суеверия. Всички тези „гадаения“ и „наричания“ ни отблъскват от Христос. По този начин съсипвате малкото останали християнски ценности у българите.

  2. Хей! Драскачите! Пишман журналисти от RUSE NEWS,така и неразбрахте,че днес ,/1.2./ църквата почита св.Трифон,а нормалните хора,лозарите си честват ЗАРЕЗАН на 14 ФЕВРУАРИ!