Почитаме успението на св. Анна, майка на Божията майка

0
Днес е ✝ Успение Богородично

На днешния ден почитаме успението на света Анна – майката на света Дева Мария.

Според библейските сказания през годините светицата станала християнски символ на майчинството. Източноправославната църква чества празника на света Анна още от 6 век, като тя и съпругът й Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци.

В християнския свят Анна е сред най-разпространените имена. В превод от староеврейски то означава „благодат”. С Божия благодат е изпълнен живота на Анна, която един ден ще стане майка на Божията Майка и баба на нашия Бог Иисус Христос.

Според преданията света Анна и мъжът й Йоаким дълго не можели да имат деца. Света Анна се молела на Бог да ги дари с дете. Минало много време и ги посетил ангел, който им съобщил, че молитвите им са чути и те ще бъдат благословенни с дете. Ана обещала да посвети детето си в служба на Бога. Света Ана заченала в деветия ден на месец декември и дъщеря й Дева Мария се родила на осми септември.

Летният празник на света Анна – 25 юли, е по-разпространен и почитан в Западна България и в Родопите, като там се почита като защитница на бременните жени и на майчинството. Затова св. Анна се почита като покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството. Закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците. На този ден не се работи, защото жените ще раждат трудно или ще помятат. Иконата на св. Анна се окичва с цветя, пред нея се поставят дарове.

Имен ден празнуват Анна, Анка, Ани, Анани, Яна, Янула, Янина, Блага, Добри и хора с производни имена

Това е вторият ден през годината, посветен на света Анна. На 9 декември се отбелязва Зачатие на св. Анна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук