Site icon TVN.BG

Почитаме Успението на Св. Йоан Рилски, покровителя на българския народ

Успение на Св. Йоан Рилски

На 18 август Българската православна църква почита блаженото успение на Св. Йоан Рилски – небесен покровител на българския народ.

Свети Йоан Рилски се слави като най-тачения български светец, той и и създател на най-големия български манастир – Рилския, който носи неговото име.

Преподобният Иван Рилски е роден около 876 година в село Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър – време на широко разпространение на християнството в пределите на България.

От ранна възраст закопнял да се посвети напълно в служение на Бога и да се отдаде на монашески живот и избира трудния път на отшелничеството. Дните му минават в пост и молитва.

Постъпил вероятно в близкия манастир „Св. Димитрий” под самия връх Руен, където приел монашество, но не останал за дълго, защото имал влечение към уединен живот. Подвизавал се на много места, докато най-после се установил в прекрасната рилска планинска пустиня, където завършил земния си живот и основал манастир, който съществува вече над 1000 години. Той умира през 946 година и е погребан в малката манастирска църква на Рилската обител.

Около 980-та година мощите на Иван Рилски са открити и пренесени в София, а той е канонизиран. През 1183 година унгарският крал Бела Трети отвоюва Средец от византийците и отнася мощите на българския светец в Унгария, откъдето са върнати след четири години. След освобождението на България от византийско робство цар Асен Първи ги пренася през 1195 г. в столицата Търново.

Св. Йоан Рилски е извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: изцерил и изцерява от разни болести и помогнал в затрудненията им на много хора. Преди смъртта си преподобни Иван отишъл на пълно уединение в „горната постница”, гдето съставил своето „завещание” – прочутия „Завет на Св. Йоан Рилски”.

Свети Иван Рилски е почитан като общобългарски светец, но славата му се разнася в Русия и на целия Балкански полуостров.

Exit mobile version