Почти 30 млн.лв. ще струват изборите на 26 март

0
29
против „Европа на две скорости“

Почти 30 млн.лв. ще струват предсрочните парламентарни избори на 26 март, става ясно от плансметката,  приета от служебното правителство на първото му редовно заседание.

Средствата в размер на 29,9 млн.лв. ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2017 година.

Цялостната координация на дейностите, свързани с организационно-техническата подготовка на изборите ще се осъществява от вицепремиера по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната Стефан Янев. Той ще организира подготовката и произвеждането на изборите извън страната. В задълженията на вицепремиера влизат още и дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия (ЦИК) на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, съхранението на техническите устройства за машинното гласуване. Министърът на финансите трябва да внесе в Министерския съвет проект на план-сметка за разходите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на изборите, съгласувана с ЦИК. Той трябва да предложи и проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по БНТ и БНР и техните регионални центрове. Министърът на вътрешните работи ще организира изпълнението на дейностите от компетентността на МВР, а министърът на регионалното развитие и благоустройството ще координира изготвянето и публикуването на избирателните списъци.

Като най-важни теми в работата на служебното правителство премиерът Огнян Герджиков определи провеждането на изборите, ревизията на предходния кабинет и подготовката на председателството на Съвета на ЕС от началото на 2018 г.