Подаваме молба за предверието на Еврозоната

0
17
в чужбина

Служебният кабинет има амбицията да подаде молба за влизане на България в Предверието на Еврозоната – ЕРМ2.

Това каза пред журналисти в МС премиерът Огнян Герджиков. По думите му, България отговаря на три от четирите критерия, но това е политически въпрос и са нужни консултации с другите страни в Еврозоната. Задачата е много трудна има много работа и ще се радвам ако успеем да я свършим, но се пак не мога да гарантирам, застрахова се Герджиков.

Премиерът и вицепремиери дадоха днес отчет в МС за свършеното от кабинета през първия месец на управление.

По отношение на назначаването на Началник на отбраната днес, ние решихме да прекратим това положение, в което има временно изпълняващ длъжността, каза вицепремиерът Стефан Янев. Избрахме титуляр според показани професионализъм и военен опит, както и от мястото му в йерархията допълни той.

Не бих нарекъл кадровите промени чистка, каза Герджиков помолен да коментира назначенията и уволненията през последния месец – служебният кабинет на Стефан Софиянски през 1997 година смени с едно решение всички областни управители, а ние оставихме няколко, каза Герджиков.

Възможно е след изборите да влезем в една спирала, което не е добре за никого, каза още Герджиков запитан колко време ще управлява неговото правителство. Ние ще изпълняваме своите задължения, докато има редовно правителство или президентът не реши да назначи друг служебен кабинет, каза той.

Въпросът с назначаването на еврокомисар е много деликатен, каза още Герджиков. По думите му, до изборите на 26 март няма да излъчват еврокомисар, но след това ще го направят, защото от началото на годината България няма свой комисар.