Подготвят скок на данъците за старите коли

3
Очаква се натоварен трафик по пътищата

Това ще стане, ако бъдат приети подготвяните промени в закона за местните данъци и такси. Причината е готвена промяна в методиката, по която се определят данъчните преференции за екологичност на колите Сега отстъпка от 50% на данъка ползват и хората, които имат 15-годишни автомобили с катализатор. В бъдеще, ако бъде променен законът, те ще загубят правото да ползват отстъпка и реално данъкът им ще скочи двойно.

Проектът обаче предвижда това да отпадне и данъчни облекчения да има в различни степени, в зависимост от това какъв евросертификат за екологичност има автомобилът. 50 на сто отстъпка ще има само за най-новите 3-4-годишни коли, а за тези със сертификати Евро 3 и Евро 4, тоест произведени между 2000 и 2009 година – намалението ще бъде 30 процента. Това означава че за техните собственици, които сега ползват намаление заради катализатор, реално данъкът ще се увеличи с 20%.

По сега действащото законодателство за автомобилите под 100 конски сили, които имат катализатор, собствениците получават отстъпка от 50% от данъка за колата. В тази категория попадат голяма част автомобили, произведени след 1998 година.

Тъй като няма точна, обобщена информация за колите с катализатор, от данните на МВР става ясно, че от общо 3 300 000 регистрирани автомобила у нас – засегнати, тоест с коли, които са произведени в годините, в които вече се слагаха катализатори – ще бъдат собствениците на една трета от тях, или около 1 млн.

Бъди свободен

3 КОМЕНТАРИ

  1. На ценовото равнище,на което сме,нормалният месечен доход трябва да е Е 800-1000.Ако го имаше,на никой нямаше да му хрумне да протестира за Е 50 годишен данък в повече.

  2. И аз не вярвам,че някой ще протестира а и няма никаква полза. Но ако се случи… нека мястото да е кръговото на Дунав мост и да го напълним с „нов внос“ автомобили.

  3. След 10.11.1989г. бензина беше ефтин и ходехме на протести в София.Вдигнаха безбожно цената и ни спряха.Събориха фабрики и заводи,а печелившите ги взеха за себе си и сега са МИЛИАРДЕРИ.Ние останахме без работа и без пари.Задоволихме се с коли втора употреба от западните ни братя.Нали сме втора ръка хора.Сега ще вдигнат и данъка на тези стари возила и сбогом мило село,сбогом майко сбогом татко.Сега ще ни лишат и от телевизионна информация и хептем ще заприличаме на куче вързано за кол.Има ли виновни за хала на който сме?Има и това сме всички ние наречени електорат.Станахме лумпени,умираме и продължаваме да умираме но нали все пак умирам от този който избирам.Ще се опомним ли?Невярвам.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук