Подготвят закон за ограничаване на социалните медии

0
57
Подготвят закон за ограничаване на социалните медии

Двама американски сенатори внесоха законопроект, който ще забрани на компаниите за социални медии като Facebook и Twitter да подтикват потребителите да издават неволно личните си данни, съобщава Reuters.

Очаква се законът да ограничи техниките им за заблуждаване и подвеждане, които са разработени с помощта на специалисти по поведенческа психология. Ще бъде забранено и на онлайн платформи с повече от 100 милиона активни потребители месечно да създават и предлагат „зарибяващи“ игри и други пристрастяващи забавления за деца под 13 години.

„Заблуждаващите механизми подтикват човека лесно да натисне бутон „ОК“, при което неговите лични данни (контакти, съобщения, активност при сърфиране, снимки или информация за местоположение) биват предавани, без човекът изобщо да осъзнава това“, обясни сенатор Деб Фишер, един от двамата автори на проекта.

Въпреки че знаят, че ограничаването на средствата за събиране на информация за потребителите може да навреди на способността им да продават реклами (което е основен източник на печалба за социалните медии) – Facebook и Google подкрепят новата норма, казват сенаторите.