Подновиха клиничните тестове за Ковид ваксината

0

Фармацевтичната компания „Астра Зенека“ обяви, че подновява клиничните тестове на ваксината за коронавирус, разработвана съвместно с Оксфордския университет. Това става след одобрение на британския регулатор, който отговаря за лекарствата.

Изпитанията бяха спрени преди дни след неочаквана реакция и разболяване на пациент. От компанията тогава обявиха, че това е рутинно прекратяване на опитите при появило се нежелано заболяване, което ще позволи да се направи задълбочен анализ на данните.

Целта на клиничните изпитания на препарата AZD7442 – комбинация от две моноклонални антитела, е да установят дали той е безопасен и се понася добре.

В изследването са включени 48 здрави доброволци на възраст между 18 и 55 години.

Моноклоналните антитела имитират естествени антитела, произвеждани от организма за борба с инфекции. Те могат да се синтезират в лаборатория за лечение на болести. Сред настоящите им приложения са в борбата срещу някои видове рак.

Амбициите на компанията са да е готова с ваксината до декември тази година.

Междувременно в края на август Европейската комисия съобщи, че е подписала договор от името на страните членки на ЕС с британския фармацевтичен гигант Астра Зенека (AstraZeneca) за доставката на най-малко 300 милиона дози от нейната потенциална ваксина срещу новия коронавирус.

За малко над 2 милиона броя е българската заявка.

Споразумението предвижда опция за купуване на 100 милиона допълнителни дози, които да бъдат разпределени според населението на страните членки.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал