Подпалиха културния център „Иван Михайлов“ в Битоля

0

Българският културният център „Иван Михайлов“ в град Битоля, в РС Македония е бил подпален, съобщи БГНЕС.

Инцидентът е станал в ранните часове на деня. От центъра заявиха, че очакват в най-кратки срокове компетентните институции да разкрият извършителите, като виновниците да понесат цялата отговорност за случилото се. От клуба качиха снимки на опожарения вход на сградата във фейсбук страницата си и написаха, че очакват виновниците да бъдат открити и да понесат отговорност.

В рамките на няколко месеца това е поредно посегателство срещу български културни центрове в РС Македония, след като през януари премиерът Кирил Петков посети страната с амбицията да надгради отношенията между двете държави, което да позволи до края на юни София да подкрепи преговорната рамка на Скопие с ЕС.

От Външно министерство съобщиха, че днес министър Теодора Генчовска ще посети мястото на инцидента и ще проведе разговор с представителите на сдружението. Тя е на посещение в югозападната ни съседка по покана на колегата си Буяр Османи с цел продължаване на диалога относно отворените двустранни въпроси, свързани с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи случилото се като „поредната провокация, част от масираната антибългарска кампания, която започна веднага след откриването на клуба“. По-късно през деня президентът на Северна Македония Стево Пендаровски също остро осъди вандалския акт.

Центърът беше открит преди два месеца, като на церемонията присъстваха премиерът Кирил Петков и вицепрезидентът Илияна Йотова, които бяха посрещнати с обидни думи от местни жители.

Откриването му даде началото на поредна антибългарска кампания в югозападната ни съседка относно делото и личността на Иван Михайлов.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук